ons fokdoel

We hebben al heel lang grijze keeshonden. In die tijd is de grijze kees enorm van uiterlijk veranderd.

Wij zijn altijd liefhebbers gebleven van de keeshond zoals we hem uit het verleden kenden. Vandaar de keus voor onze teefje Dina van het Koningsplein om mee te gaan fokken. In 2006 kreeg ze haar eerste nestje.

In 2016 hebben we Martha von der Apfelstädtaue in Duitsland gekocht omdat zij afstamt van generaties lang in Duitsland gefokte honden. Zij is precies zoals een kees in onze ogen zijn moet.

Grijze keeshonden met deze afstamming noemen ze in Duitsland:  “vom Alter Slag”, waarmee bedoeld wordt dat er  in de stamboom (bijna) alleen keeshonden voorkomen die sinds het begin van het stamboek  in Duitsland gefokt zijn. We hebben voor deze afstamming gekozen omdat er in Nederland maar een enkele keeshond  met soortgelijke afstamming is, het is dus echt nieuw (oud) bloed. En we hebben voor Martha gekozen omdat we deze oorspronkelijke kees graag ook voor de toekomst willen behouden.Martha doet het op show niet zo goed. Ze heeft veel minder vacht dan haar soortgenoten tegenwoordig. Wij vinden dat ze een mooie rijke vacht heeft, precies zoals de standaard het bedoelt. Wij vinden dat ze een prachtig hoofd heeft. Wij vinden haar grootte precies goed, 51 cm. Maar tegenwoordig wordt er anders over gedacht, keurmeester waarderen haar type al lang niet meer.

In Duitsland zijn er nu steeds meer fokkers die proberen dit oude type in stand te houden. En daar doen wij graag aan mij, in Nederland.

Om inteelt te voorkomen hebben we ook gebruik gemaakt van reuen die moderne keeshonden in hun stamboom hebben. Nu we met Martha fokken kunnen we terugvallen op de lijnen die we eerst met ons teefje Dina en ook met onze reu Bonnie gefokt hebben.

Bent u nieuwsgierig geworden? Mail ons dan maken we een afspraak.

wij houden van grote grijze keeshonden